Visste du att...

publicerat i Allmänt;
Om man vill bli eller är gravid så ska man undvika två grupper av värktabletter som vi inom hälso- och sjukvården kallar för NSAIDs (non-steroidal antiinflammatory drugs) och även de läkemedel som innehåller acetylsalisylsyra (ASA). Dessa kan skada ditt foster och förlänga graviditeten dvs skjuta upp förlossningen. Om du är gravid, använd enbart läkemedel med paracetamol (Panodil, Alvedon, Pamol m fl) vid värk och feber!
 
NSAIDs och ASA bör ej heller tas av dig som har problem med magsår, magkatarr och sura uppstötningar (reflux). Gruppen av läkemedel hämmar system som bl a skyddar din magslemhinna (hämmar syntes av prostaglandiner) och minskar blodets förmåga att koagulera (påverkan på trombocyter). Patienter med hjärt- och blodtrycksmedicin bör därför konsultera sin läkare innan dessa läkemedel används.
 
Läkemedlena påverkar även njurfunktionen, därav bör även patienter med njurproblem undvika dessa, samt personer som tar läkemedel som till stor grad påverkar njurarna. Återigen bör ni tala med er läkare.
 
Dem här grupperna av läkemedel är bra att använda vid värk, feber och inflammationer. Så jag vill inte avskräcka er från att använda dem! Men man bör veta att även receptfria preparat har bieffekter. Har man lite känslig mage men behöver ta exempelvis en Ibuprofen för mensvärk, ta då tabletten ihop med lite mat för att skydda magslemhinnan. Vid muskelsmärta kan man ju även använda geler som stryks på utvärtes, då undviker man påverkan på magen.
 
Vilke läkemedel har jag då pratat om, vilka ingår i dem här grupperna?
Ibuprofen (Burana, Ipren), Naproxen (Pronaxen), Diklofenak (Voltaren) vilka är läkemedel tillhörande gruppen NSAIDs. Till ASA hör exempelvis Treo, Bamyl och Magnecyl.
 
Läkemedel med paracetamol är snällare mot magen och verkar inte blodförtunnande så som tidigare nämnda grupper, men har effekt på levern. Därför bör personer med leverproblem undvika paracetamol. 
 
Ja, som alltid finns det mer att prata om när det gäller olika värktabletter, men det får vara nog för idag!:)
 
Kom gärna med frågor eller kommentarer på inlägget.
 
Ha det gott!
 
 

Kommentera inlägget här :