B R E A K F A S T

publicerat i videor;

Sweden

Breakfast this morning; 

Swedish hard bread with avocado and lemon, cranberry juice and Champagne 54 tea. Have a crazy craving for avocado right now!=)

 

Animals

publicerat i Allmänt;

Love animals!! <3

Snart kommer fler inlägg om bland annat läkemedel till djur och vad man bör ha hemma i sitt djurapotek.

"Soon more about treatments for your pet"!

S I N G E R

publicerat i Allmänt;
Hej igen,
 
Jag nämnde tidigare att jag har ju andra intressen än farmaci.:) Bland annat så är det roligt med gamla grejer, finns mycket fint man kan fynda på loppisar! Ännu finare kan saker bli när det har en historia som man känner till, och helst om det tillhört någon man älskar...
 
Den här skomake-symaskinen kallad Singer fick jag av min morfar för några år sen, han skulle flytta till mindre bostad så visste inte var han skulle göra av den. Till min stora lycka så fick jag den!!:)
Han hade ärvt den ifrån sin farfar som använde den till att sy och laga gamla skor åt sina älskade barn!
 
Var sån fantastisk känsla, när jag öppnande den lilla lådan som sitter strax under maskinen så låg där en gammal sytrådsrulle och en nål.:) <3
 
Ha en fin dag! 

Visste du att...

publicerat i Allmänt;
Om man vill bli eller är gravid så ska man undvika två grupper av värktabletter som vi inom hälso- och sjukvården kallar för NSAIDs (non-steroidal antiinflammatory drugs) och även de läkemedel som innehåller acetylsalisylsyra (ASA). Dessa kan skada ditt foster och förlänga graviditeten dvs skjuta upp förlossningen. Om du är gravid, använd enbart läkemedel med paracetamol (Panodil, Alvedon, Pamol m fl) vid värk och feber!
 
NSAIDs och ASA bör ej heller tas av dig som har problem med magsår, magkatarr och sura uppstötningar (reflux). Gruppen av läkemedel hämmar system som bl a skyddar din magslemhinna (hämmar syntes av prostaglandiner) och minskar blodets förmåga att koagulera (påverkan på trombocyter). Patienter med hjärt- och blodtrycksmedicin bör därför konsultera sin läkare innan dessa läkemedel används.
 
Läkemedlena påverkar även njurfunktionen, därav bör även patienter med njurproblem undvika dessa, samt personer som tar läkemedel som till stor grad påverkar njurarna. Återigen bör ni tala med er läkare.
 
Dem här grupperna av läkemedel är bra att använda vid värk, feber och inflammationer. Så jag vill inte avskräcka er från att använda dem! Men man bör veta att även receptfria preparat har bieffekter. Har man lite känslig mage men behöver ta exempelvis en Ibuprofen för mensvärk, ta då tabletten ihop med lite mat för att skydda magslemhinnan. Vid muskelsmärta kan man ju även använda geler som stryks på utvärtes, då undviker man påverkan på magen.
 
Vilke läkemedel har jag då pratat om, vilka ingår i dem här grupperna?
Ibuprofen (Burana, Ipren), Naproxen (Pronaxen), Diklofenak (Voltaren) vilka är läkemedel tillhörande gruppen NSAIDs. Till ASA hör exempelvis Treo, Bamyl och Magnecyl.
 
Läkemedel med paracetamol är snällare mot magen och verkar inte blodförtunnande så som tidigare nämnda grupper, men har effekt på levern. Därför bör personer med leverproblem undvika paracetamol. 
 
Ja, som alltid finns det mer att prata om när det gäller olika värktabletter, men det får vara nog för idag!:)
 
Kom gärna med frågor eller kommentarer på inlägget.
 
Ha det gott!
 
 

Veckans tips

publicerat i Allmänt;
 
Mitt allra första veckans tips!:)
 
Flera av er känner nog redan till detta, men den välkända "Försvarets hudsalva" har samma ingredienser som Tass-salvan från APL. Både ni och ert husdjur kan alltså ha varsin (eller samma för dem som vill det) hudsalva.
 
(OBS! Båda innehåller jordnötsolja, för de av er som är väldigt känsliga mot jordnötter).
 
 
Ha det gott!

Förkyld?

publicerat i Allmänt;
Har du som jag drabbats av minst en förkylning denna vinter. Med risk för "smygreklam" tog jag en bild på några av de produkter jag har hemma just nu. 
 
För täppt näsa finns ju en djungel av nässprayer. För den med rinnssnuva finns t ex Otrivin Comp som innehåller två aktiva ämnen där det ena hjälper till att stoppa rinnsnuvan. Det andra tar ner svullnaden dvs hjälper mot täppt näsa. 
 
För enbart täppt näsa finns en rad sprayer, oftast ett av två olika ämnen i men med samma funktion, från olika företag. Det varierar ofta vilken varje person föredrar. Flaskorna kan vara av glas eller plast. Ex. Otrivin, Olynth, Nasoferm, Nasin, Vicks mfl.
 
Nu syns det inte på bilden, men jag använder mig faktiskt av en nässpray för barn. Vissa upplever att preparaten mot täppt näsa irriterar nässlemhinnan och somliga får även små sår i näsan. Detta beror även mycket på den torra luft vi har under vinterhalvåret. Mitt tips är alltså att testa nässpray för barn. Dosen är lägre men effekt kan ändå fås och förhoppningsvis mindre irriterade slemhinnor!
 
Under vinterhalvåret blir vår hud och slemhinnor lite känsligare/torrare pga den torra luften. Det kan därför, särskilt i samband med en förkylning vara fördelaktigt att använda en olja för att smörja näsans insidor. Finns på apoteket sk Nozoil som innehåller sesamolja. För de med svårare problem finns även en salva. Fråga personalen vid ert lokala apotek!
 
För de som ändå inte klarar av "vanliga" förkylningsnässprayer finns spray med enbart kolsaltlösning. Ex Renässans, Otricare mfl. Dessa är bra för att rensa våra näshålor men hjälper tyvärr sällan mot täppthet. Det finns nässprayer med högre salthalt som man kan prova. Det finns även eteriska oljor och liknande man kan andas in som har en lite kylande effekt vilket för somliga ger en behaglig känsla. Ex Oleum Basileum, Vicks vaporub och Vicks inhalator.
 
Har man haft sin förkylningsnässpray i 10 dagar, max antal dagar i rad som man bör använda de för att inte riskera att hamna i ett beroende, kan man testa spray med kolsaltlösning. 
 
Vid långvariga problem eller/och problem med bihålor testa en spray med kortison. Kortisonet dämpar inflammationen men det tar lite längre tid innan effekt. Till skillnad mot förkylningsnässprayerna som man tar vid behov, är det istället viktigt med regelbunden behandling. 
 
När ni använder kortisonnäspray, håll flaskan i vänster hand när ni sprayar i höger näsborre och tvärtom. Försök också spraya så högt upp i näsan som möjligt för att inte riskera att skada skiljeväggen i näsan (den som delar vänster och höger näsborre). 
 
OBS! Vid långvariga problem eller försämrat allmäntillstånd ska givetvis sjukvården kontaktas! Man kan t ex behöva en antibiotika-kur vid ev infektion. Många gånger drabbas man först av ett virus och när immunförsvaret är lägre kan man få en bakterieinfektion.  
 
Oj, det finns verkligen mycket man kan skriva om förkylning (har säkert missat något..). I detta inlägget har jag enbart fokuserat på nässprayer. Om ni undrar över nåt eller om det är ett ämne ni vill att jag ska ta upp, skriv gärna i kommentarsfältet eller maila [email protected].
 
Tänk även på att fråga på ditt lokala apotek vad som kan passa just dig!
 
Tack och ha en bra dag!
 
 

Välkommen till min nya blogg!

publicerat i Allmänt;

Hej och välkommen!

Efter att spenderat snart 5 år på universitet ser jag fram emot att bli legitimerad apotekare. 

Två stora intressen har vuxit fram under dessa fem år, dels rådgivning och dels forskning. Men som alla så har jag en rad andra intressen utöver min yrkesroll..foto, mat, kläder, djur med mera med mera!

Med den bakgrunden kommer denna blogg bli en blandad kompott av farmaceutiska råd och tankar och annat kul. Ställ gärna frågor eller kommentera.

Som farmaceut vill jag lyfta fram den kompetens som finns vid ert lokala apotek!

OBS! Vid allvarliga symtom/sjukdom kontakta sjukvården direkt: lokal vårdcentral, SOS, sjukvårdsrådgivningen (1177). 

 

Trevlig läsning och ha en fin dag!