Förkyld?

publicerat i Allmänt;
Har du som jag drabbats av minst en förkylning denna vinter. Med risk för "smygreklam" tog jag en bild på några av de produkter jag har hemma just nu. 
 
För täppt näsa finns ju en djungel av nässprayer. För den med rinnssnuva finns t ex Otrivin Comp som innehåller två aktiva ämnen där det ena hjälper till att stoppa rinnsnuvan. Det andra tar ner svullnaden dvs hjälper mot täppt näsa. 
 
För enbart täppt näsa finns en rad sprayer, oftast ett av två olika ämnen i men med samma funktion, från olika företag. Det varierar ofta vilken varje person föredrar. Flaskorna kan vara av glas eller plast. Ex. Otrivin, Olynth, Nasoferm, Nasin, Vicks mfl.
 
Nu syns det inte på bilden, men jag använder mig faktiskt av en nässpray för barn. Vissa upplever att preparaten mot täppt näsa irriterar nässlemhinnan och somliga får även små sår i näsan. Detta beror även mycket på den torra luft vi har under vinterhalvåret. Mitt tips är alltså att testa nässpray för barn. Dosen är lägre men effekt kan ändå fås och förhoppningsvis mindre irriterade slemhinnor!
 
Under vinterhalvåret blir vår hud och slemhinnor lite känsligare/torrare pga den torra luften. Det kan därför, särskilt i samband med en förkylning vara fördelaktigt att använda en olja för att smörja näsans insidor. Finns på apoteket sk Nozoil som innehåller sesamolja. För de med svårare problem finns även en salva. Fråga personalen vid ert lokala apotek!
 
För de som ändå inte klarar av "vanliga" förkylningsnässprayer finns spray med enbart kolsaltlösning. Ex Renässans, Otricare mfl. Dessa är bra för att rensa våra näshålor men hjälper tyvärr sällan mot täppthet. Det finns nässprayer med högre salthalt som man kan prova. Det finns även eteriska oljor och liknande man kan andas in som har en lite kylande effekt vilket för somliga ger en behaglig känsla. Ex Oleum Basileum, Vicks vaporub och Vicks inhalator.
 
Har man haft sin förkylningsnässpray i 10 dagar, max antal dagar i rad som man bör använda de för att inte riskera att hamna i ett beroende, kan man testa spray med kolsaltlösning. 
 
Vid långvariga problem eller/och problem med bihålor testa en spray med kortison. Kortisonet dämpar inflammationen men det tar lite längre tid innan effekt. Till skillnad mot förkylningsnässprayerna som man tar vid behov, är det istället viktigt med regelbunden behandling. 
 
När ni använder kortisonnäspray, håll flaskan i vänster hand när ni sprayar i höger näsborre och tvärtom. Försök också spraya så högt upp i näsan som möjligt för att inte riskera att skada skiljeväggen i näsan (den som delar vänster och höger näsborre). 
 
OBS! Vid långvariga problem eller försämrat allmäntillstånd ska givetvis sjukvården kontaktas! Man kan t ex behöva en antibiotika-kur vid ev infektion. Många gånger drabbas man först av ett virus och när immunförsvaret är lägre kan man få en bakterieinfektion.  
 
Oj, det finns verkligen mycket man kan skriva om förkylning (har säkert missat något..). I detta inlägget har jag enbart fokuserat på nässprayer. Om ni undrar över nåt eller om det är ett ämne ni vill att jag ska ta upp, skriv gärna i kommentarsfältet eller maila [email protected].
 
Tänk även på att fråga på ditt lokala apotek vad som kan passa just dig!
 
Tack och ha en bra dag!
 
 

Kommentera inlägget här :